Rank Xerox

Asbestsanering en sloopwerken
Rank Xerox Venray

Op het bekende industrieterrein Smakterheide in Venray hebben we zowel de eerste als de tweede fase asbestsanering en sloopwerken op het voormalige Rank Xerox terrein uitgevoerd. Wegens goede communicatie is het project ondanks de tijdsdruk zeer voorspoedig verlopen. We kijken terug op een mooi project waarbij in goed contact met zowel Xerox als de nieuwe eigenaar - GLP - de werkzaamheden zijn gerealiseerd!

  • Plaats: Venray
  • Opdrachtgever: GLP
  • Start: mei 2020 (fase 2)
  • Oplevering: september 2020 (fase 2)
  • Totaal terrein oppervlakte: 200.000m2

Grootschalige asbestsanering en sloopwerken

GLP, een internationale ontwikkelaar op gebied van logistiek vastgoed, heeft destijds het volledige fabrieksterrein van Xerox overgekocht nadat Xerox besloot de deuren in Venray te sluiten. In 2019 werden de eerste panden op het in totaal 20 hectare grote terrein al door ons gesaneerd en gesloopt. Omdat we de eerste fase van de grootschalige asbestsanerings- en sloopwerkzaamheden op basis van planning en kwaliteit & veiligheid (zero harm) hebben uitgevoerd, zijn we ook voor de tweede fase gecontracteerd.

We hadden een enorm strakke planning, maar zoals altijd zeggen we “afspraak is afspraak”. Daarom is, om de opleverdatum niet in gevaar te brengen, met een grote groep de hele bouwvak doorgewerkt op het voormalige Xerox terrein en is de opdracht binnen de afgesproken termijn afgerond. De bij de sloopwerkzaamheden vrijgekomen stromen beton- en gemengde puin is op de locatie bewerkt en hergebruikt.

"We bouwen graag een band op met onze opdrachtgevers. Dat is bij dit werk bijzonder goed gelukt: mede daarom kregen we ook fase 2 gegund. Bij Heezen beseft iedereen dat we het met elkaar moeten doen, dat we een team zijn. Afspraak is afspraak. We doen er alles aan om een project op tijd af te hebben. Al moeten we de hele nacht doorwerken."

Laatste fase sloopwerkzaamheden

Uiteindelijk is ook de tweede fase van de grootschalige asbestsanerings- en sloopwerkzaamheden zeer voorspoedig verlopen. De voormalige, vijf verdiepingen tellende tonerfabriek en toehorende gebouwen zijn nu volledig gesaneerd, ontmanteld en gesloopt! Het terrein is gereed gemaakt voor de verdere ontwikkeling tot hoogwaardig logistiek vastgoed: GLP bebouwt vanaf oktober 2020 in drie fases maar liefst 85.000 vierkante meter.

Tevens waren alle machines van Xerox nog aanwezig bij aankomst. Deze zijn ten eerste, alvorens de sloop, zorgvuldig gedemonteerd ter hergebruik. Voor al deze machines hebben we nieuwe bestemmingen gevonden. Zelfs de keuken uit de voormalige bedrijfskantine hebben we middels een veiling een nieuwe bestemming weten te geven.

Uitdagingen

Het gebouw naast de te slopen fabriek moest behouden blijven. Beide panden stonden tegen elkaar aan. Hierdoor kwam er extra veel aandacht voor het constructief losmaken van de fabriek. Een situatie die geregeld voor komt bij onze projecten. Dit betekende niet enkel muren losknippen, maar ook leidingen spannings- en drukloos maken om deze te kunnen ontkoppelen zodat onze mensen veilig konden werken.

Daarentegen had Rank Xerox het industrieterrein niet geheel verlaten. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden was een deel van het productieproces van Rank Xerox nog steeds actief. Specifieke onderdelen voor de printers werden op het moment nog steeds geproduceerd, waarbij gedurende de productie absoluut geen trillingen plaats mochten vinden. Om belemmeringen in het doorlopende productieproces van Rank Xerox te voorkomen, zijn trillingsmeters opgehangen om trillingen als gevolg van het sloopwerk te monitoren. Door veel te knippen, niet alleen staal maar ook beton, konden we binnen de grenswaarden blijven en zijn de sloopwerkzaamheden zorgvuldig uitgevoerd.

Als kind aan huis

De afgelopen jaren zijn we nagenoeg kind aan huis geweest aan de Maasheseweg in Venray. Sinds 2018 hebben we aan deze straat zo’n 10 hectare gebouwen gesloopt. Behalve de panden van Rank Xerox hebben we ook nog de voormalige fabriek van Inalfa Roof Systems afgebroken. Voor ons een zeer bekend terrein.