Roto Smeets

Bodemsanering drukkerij Roto Smeets te Etten-Leur

Op de voormalige locatie van Roto Smeets te Etten-Leur was er sprake van een bodemverontreiniging als gevolg van de voormalige drukkerij-activiteiten. Daardoor bleek de locatie zeer lastig her te gebruiken en te verkopen. Door het bundelen van diverse partijen is een oplossing voor de locatie gevonden en werd onder andere een zorgvuldige bodemsanering uitgevoerd.

  • Plaats: Etten-Leur
  • Locatie: Roto Smeets

Sloopwerken, asbestsanering, bodemsanering en infratechniek

In Etten-Leur was niet alleen sprake van bodemsanering. Alles kwam op dit project samen: sloopwerken, asbestsanering, bodemsanering en infratechniek. Het was een veelzijdig project waarin alle disciplines aanbod kwamen. In onderstaande video gaan we specifieker in op de bodemsanering: hoe dat werkt en met wie we daarin samenwerken!

100 ton product verwijderd

Na het verwijderen van asbest en de sloop van het eerste gedeelte, zijn onttrekkingsfilters in de grond geplaatst oom de drijflaag met tolueen (oplosmiddel waarmee de inkt op het papier werd gebracht) zo goed mogelijk te verwijderen. Naar verwachting zou er 15 ton product teruggewonnen kunnen worden. Na één jaar pompen bleek al meer dan 100 ton product te zijn verwijderd! Het project was een uitdaging op zowel sloop- als bodemsaneringsgebied.

Met name het verwijderen van de laatste kelder bleek een echte veiligheidskundige uitdaging. Bij het verwijderen van de kelder zouden concentraties tolueen in de lucht kunnen ontstaan dat de normale filters van de overdrukinstallaties van de graafmachines in enkele minuten konden doorslaan. Diezelfde tolueen zou ervoor kunnen zorgen dat er een explosief mengsel zou ontstaan. Door de inzet van de juiste middelen, kennis en expertise van de juiste personen en goede meetmiddelen is het gelukt om alle werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.