SAMGA-gebouwen

Ontmanteling en sloopwerken SAMGA-gebouwen Antwerpen

Begin 2020 hebben we de opdracht gekregen voor de ontmanteling en sloopwerken van de bekende SAMGA-gebouwen in Antwerpen. Het project is ten behoeve van de aanleg van de ring om Antwerpen. Een groot en complex project, waarbij we in nauwe samenwerking onze disciplines combineren. Om het af te sluiten is de laatste toren middels een indrukwekkende implosie tot puin herleid! Zie de video onderaan de pagina.

  • Plaats: Antwerpen
  • Opdrachtgever: Lantis
  • Start: februari 2020
  • Oplevering: juli 2020

Sloopwerken SAMGA

Ten behoeve van de aanleg van de ring om Antwerpen kregen we de opdracht voor de ontmanteling en sloopwerken van drie van de vier gebouwen beter bekend als de SAMGA-gebouwen. De te slopen gebouwen bestonden uit de voormalige betonnen graansilo, de lage hangar en het kantoorgebouw. De monumentale 125 jaar oude bakstenen graansilo bleef bewaard.

Het project startte met de sloopwerkzaamheden van de kleine hangar en het naburige kantoorgebouw. Gevolgd door de ontmanteling van de voormalige betonnen graansilo. Het werd op de site verzameld en zo vele mogelijk gelijktijdig afgevoerd, zowel via het water als de weg. Om de ring om Antwerpen, oftewel de R1, te voltooien, moest de laatste verbinding worden gelegd. De SAMGA-gebouwen bevonden zich hiervoor op een belangrijke locatie en moesten daarom dus gesloopt worden.

"Een zeer indrukwekkend project met een mooi eindresultaat. De beelden spreken voor zich!"

SAMGA
Antwerpen

Ontmanteling silogebouw C

Na de ontmanteling en sloopwerken van zowel de lage hangar als het naburige kantoorgebouw, startte de sloopwerken van silogebouw C, een imposant gebouw van maar liefst 55 meter hoogte. Het gebouw is in enkele weken reeds ontmanteld van zijn stalen constructie, wat erg indrukwekkende beelden opleverde.

Een gecontroleerde implosie

Op zaterdag 20 juni hebben we het laatste gedeelte van de SAMGA-gebouwen gecontroleerd tot ontploffing gebracht in de haven van Antwerpen. Het 57 meter hoge gebouw is middels een indrukwekkende implosie tot een berg schone betonpuin gereduceerd! Het plan verliep perfect, het bouwdeel is exact op de voorziene manier geïmplodeerd binnen de contouren van de scope. Een spectaculaire manier van sloopwerken. De opeenvolgende maanden zijn we volop actief geweest om de site verder te ontdoen van het puin en af te werken. Hiermee is de totale ontmanteling en sloop van de SAMGA-gebouwen afgerond en kunnen de werkzaamheden ten behoeve van de voltooiing van de ring om Antwerpen worden vervolgd!

Meer weten?

Wil je weten wat wij nog meer voor uw organisatie kunnen betekenen op gebied van sloopwerken, asbestsanering, bodemsanering, infratechniek of meer? Laat het ons dan weten of bekijk onze andere referenties!