Blog

Gebruikte bouwmaterialen: de duurzame keuze voor bouwbedrijven

Duurzaamheid staat centraal in onze samenleving en dit geldt ook voor de bouwsector. Het circulair hergebruik van gebruikte bouwmaterialen wint snel aan populariteit. Het wordt gezien als een milieuvriendelijke en economisch verstandige benadering van bouw- en sloopprojecten.

Sloopbedrijven spelen een cruciale rol in deze beweging. Dit doordat wij gebruikte bouwmaterialen redden en opnieuw op de markt brengen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van gebruikte bouwmaterialen en het circulair hergebruik van bouwmaterialen. Waarbij de focus ligt op de waardevolle bijdrage van sloopbedrijven.

Een container van 2dehandsbouwmaterialen.nl voor gebruikte bouwmaterialen

De kracht van gebruikte bouwmaterialen

Het circulair hergebruik van gebruikte bouwmaterialen is gebaseerd op het principe van het verlengen van de levensduur. Het minimaliseren van afvalstromen is een essentieel onderdeel van dit circulaire hergebruik. Oude materialen worden niet langer als afval beschouwd. Ze worden zorgvuldig gedemonteerd, bewerkt/gereinigd en eventueel gereviseerd voordat ze worden aangeboden voor hergebruik. 

 

Dit proces vermindert de noodzaak om nieuwe grondstoffen te delven en te produceren. Hiermee beperken we op diverse manieren op uitstoot van CO₂ en NOX, waarmee we bijdragen aan de opbouw van een circulaire economie.

Sloopbedrijven als hoeksteen van gebruikte bouwmaterialen

Sloopbedrijven vormen een essentiële schakel in het circulaire proces van gebruikte bouwmaterialen. Door de toepassing van circulair slopen kunnen wij 98% van de vrijkomende materialen uit onze sloopprojecten circulair hergebruiken of hoogwaardig recyclen. Dit doen wij onder andere vanuit 2dehandsbouwmaterialen.nl, ons eigen online platform inclusief hubs. Daarnaast zijn we mede-founder van de stichting en deelnemer in de coöperatie Insert.

We geven gebruikte bouwmaterialen, afkomstig van onze sloopprojecten, een tweede leven in samenwerking met het team van 2dehandsbouwmaterialen.nl. Dit doen we op de volgende manier:

 1. Materiaal inventarisatie
  Voorafgaand aan onze sloopwerken wordt een materiaal inventarisatie gedaan en wordt de potentiële waarde van materiaalstromen berekend. Vervolgens worden de materialen zorgvuldig gedemonteerd en verwijderd zonder onnodige verspilling. Heel het pand wordt ontdaan van gebruikte materialen.

 2. Kwaliteitsborging
  De gebruikte materialen worden indien nodig vanaf de slooplocatie naar onze hubs getransporteerd. Vervolgens ondergaan ze een grondige kwaliteitscontrole om te garanderen dat de materialen voldoen aan de vereiste normen voor veiligheid en prestaties. Daardoor kunnen bouwers en ontwerpers met vertrouwen investeren in gebruikte bouwmaterialen.

 3. Klantgerichtheid
  Wij begrijpen als geen ander de behoeften van onze klanten en opdrachtgevers. Daarom bieden wij materialen aan die passen bij diverse bouw- en renovatieprojecten. Dit varieert van balkhout en tapijttegels tot deuren, isolatie, plafondplaten, sanitaire voorzieningen en meer.

 4. Milieubewustzijn
  Zowel zelfstandig als in onderlinge samenwerking gaan wij verantwoord om met mensen, milieu, energie en grondstoffen. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, verkleinen onze CO2-footprint en streven naar duurzame oplossingen. Wij hebben ons beleid en visie vormgegeven op basis van The Natural Step principes.

Gebruikte bouwmaterialen uit de sloop
Trailer 2dehandsbouwmaterialen.nl met gebruikte bouwmaterialen

Voordelen voor bouwbedrijven, aannemers en ontwerpers

Het gebruik van tweedehands bouwmaterialen die door ons als sloper worden aangeboden, heeft tal van voordelen voor bouwbedrijven, aannemers en ontwerpers. Ten eerste draagt het bij aan een duurzame toekomst en een circulaire economie. Bouwers kunnen trots zijn op het feit dat ze bijdragen aan een duurzamere toekomst met circulaire bouwmaterialen. 

 

Ten tweede biedt het ontwerpers de kans om unieke en karaktervolle elementen aan hun projecten toe te voegen. Dit resulteert in gebouwen met een onderscheidende uitstraling. Ten slotte bieden we een breed scala aan materialen die direct beschikbaar zijn. Dit versnelt de bouwprocessen, omdat er geen lange wachttijden zijn voor de levering van nieuwe materialen.

Conclusie

Gebruikte bouwmaterialen bieden een positieve ontwikkeling in de bouwsector, met aanzienlijke voordelen voor het milieu, de economie en de samenleving als geheel. Wij kunnen als sloopbedrijf – inclusief ons team van 2dehandsbouwmaterialen.nl – een cruciale rol in dit proces spelen.

Door waardevolle materialen te redden en beschikbaar te stellen voor hergebruik; door samen te werken met sloopbedrijven en tweedehands bouwmaterialen te omarmen, kunnen we de weg effenen voor een meer circulaire en verantwoorde bouwsector. Door ons in een vroeg stadium te betrekken, bieden we kansen op het gebied van circulariteit en hergebruik van materiaalstromen. 

Begin vandaag met het gebruiken van tweedehands bouwmaterialen en werk samen met ons sloopbedrijf en het team van 2dehandsbouwmaterialen.nl voor een duurzamere bouwsector. Samen kunnen we een positieve impact hebben op het milieu en de economie door waardevolle materialen te redden en te hergebruiken. Neem contact met ons op en ontdek wat er allemaal mogelijk is met circulariteit en materiaalhergebruik!